Den perfekte pull-up

06.05.2021

I dette blogginnlegget ønsker jeg å snakke om hvordan man får til "den perfekte pull-up". Hvorfor vil jeg snakke om dette?

Først litt om meg selv, mitt navn er Jin-Samuel Gare Nilsen. Jeg har trent siden jeg var 10 år gammel og har holdt på med litt diverse kampsport idretter. I tillegg har jeg holdt på med styrketrening i kategorien vektløfting, olympisk løft bodybuilding Calisthenics. Jeg er 23 år gammel og bor i Stavanger, men nå til øvelsen pull-up.

Altfor mange ganger har jeg sett folk på treningsstudio eller i treningsparkene som utfører pull-ups på en ineffektiv måte. Dette er noe jeg ønsker å rette opp i og prøve å gi en forklaring på hva mange gjør feil og hvordan man kan gjøre det riktig. Jeg håper også at du finner dette blogginnlegget informativt og nyttig.

Dette er noe du selvfølgelig kan prøve selv, og jeg anbefaler at du bruker hjelpemidler dersom du ikke klarer en pull-up i begynnelsen.

Det er ingen skam i å bruke hjelpemidler. Det er bedre å bruke dem og få teknikken riktig enn å utføre øvelsen halvveis eller feil, da dette kan føre til skader.

Pull-ups er en av de mest fundamentale øvelsene man kan gjøre innen styrketrening. Det fine med en pull-up, er at det er en perfekt øvelse for rygg. Det finnes mange forskjellige varianter av denne øvelsen. For eksempel når det kommer til grep, kan man bytte underveis, holde smalt grep, bredt grep eller nøytralt grep.

Hovedpoenget i utførelsen av en Pull-up er alt du løfter deg selv kontrollert, og uten å svinge. Det er viktig at kroppen er rett og rolig.

Veldig mange har en tendens til å krumme kroppen og bøye beina for å sparke seg selv opp. Denne feilen gjør at du kaster bort mye energi. Husk også at det er bedre med hjelpemidler og strikk, enn å utføre øvelsen ukontrollert ved at du svinger mye. En annen feil er også å «hoppe opp» for så å slippe deg rolig ned. Det viktigste er at du holder kroppen rolig og stram.

Helt til slutt, vil jeg demonstrere to forskjellige varianter av Pull-ups. Den første er det vi kaller en «Hollowbody». Det betyr at du krummer ryggen og beina peker slakt fremover. Denne tar hele ryggen. Den andre omfatter at du spenner ryggen og beina bakover, slik at du får et spenn i ryggen og du lener deg bakover.

Denne tar mer på latsene og isolerer ryggen. Her er det lurt å gjøre en øvelse som tar øvre del av rygg mer. 

- Jin- Samuel, Coach